Aromatherapie

Aromatherapie richt zich op het onderhouden en bevorderen van de gezondheid en het genezen van aandoeningen met gebruikmaking van essentiŽle oliŽn. De levenskracht die in deze oliŽn verzameld is wordt als het ware op de persoon overgedragen en draagt bij aan het herstel van het natuurlijke evenwicht in het lichaam. Iedere olie is in zekere mate antiseptisch en heeft daarnaast specifieke eigenschappen die zich richten op ťťn of meer organen en/of aandoeningen. Het gaat hierbij om een selectief proces, waarbij uitsluitend schadelijke bacteriŽn worden uitgeschakeld, terwijl de onschadelijke en nuttige  ongemoeid bacteren blijven. Dit vormt een scherp contrast met vele, langs synthetische weg geproduceerde geneesmiddelen. Deze doden eveneens schadelijke bacteriŽn, maar daarbij tegelijkertijd een groot aantal onschadelijke, nuttige bacteriŽn. Het gebruik van essentiŽle olie heeft bij geŽigend gebruik, zelden neveneffecten tot gevolg. EssentiŽle oliŽn worden door het lichaam opgenomen via inhalering, de huid of de slokdarm en verlaten het lichaam door de huid, de urine of de ontlasting.

EssentiŽle oliŽn:

Alle planten op deze aarde hebben een geur. Er zijn planten die erg sterk ruiken, andere weer wat minder. Deze geurstoffen worden gevormd onder invloed van de zon en liggen opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes in de plant. Voor zover we weten gebruikt de plant deze om de voortplanting te bevorderen,  het aantrekken van insecten en het natuurlijke weerstandsvermogen te versterken. Dit is te vergelijken met de menselijke hormonen.
In de middeleeuwen ontdekte men een manier om de in de plant opgeslagen geurende olieachtige vloeistof vrij te maken: de waterdampdestillatie. De goede zuivere essentiŽle oliŽn worden nog steeds zo gewonnen en bevatten de de levenskracht van de planten. Deze levenskracht is voor sommige mensen zelfs voelbaar.

Toepassingen aromatherapie:
Ten allen tijden heeft de mens geurende planten gebruikt in eten en drinken om hun smaak en specifieke eigenschappen, bijvoorbeeld het conserveren van voedsel. Ook worden essentiŽle oliŽn gebruikt in de voedingsindustrie. Enkele druppels zuivere essentiŽle oliŽn kunnen je eten en drinken smakelijker maken. In de natuurgeneeskunde worden essentiŽle oliŽn gebruikt om hun ontsmettende, genezende en evenwicht brengende eigenschappen. Verder worden essentiŽle oliŽn natuurlijk als geurmiddel gebruikt in parfum, cosmetica en in cosmetische producten voor hun huidverzorgende eigenschappen. Het gebruik van essentiŽle oliŽn in de gezondheidszorg wordt aromatherapie genoemd. In vele toepassingen wordt warmte en vocht gebruikt om de levenskracht van de essentiŽle oliŽn op de mens over te dragen. Het spreekt vanzelf dat slechts 100% zuivere essentiŽle oliŽn in aanmerking komen voor deze toepassingen.

In mijn praktijk wordt aromatherapie gebruikt in overleg.
Ook is het mogelijk persoonlijk afgestemde producten te maken en een workshop te volgen!

[home]